Semmoiset ohjeet löytyy netissä     

 Näin annat naapuriapua turvallisesti

Uudet ohjeet on selostettu seikkaperäisesti täällä, mutta tärkeimpinä ohjeina olisi syytä muistaa ainakin nämä:

1. Älä tarjoa naapuriapua, jos olet yli 70-vuotias, kuulut riskiryhmään, joudut olemaan karanteenissa tai sinulla on hengitystieinfektion oireita. Jos saat edes yhden oireen seuraavista, älä vie ostoksia edes ulko-ovelle ja pysy kotona: kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskipu, väsymys, ripuli tai pahoinvointi.

2. Esittäydy aina. On hyvä jutella puhelimessa, ennen naapuriavun antamista.

3. Sovi ostoksista ja maksamisesta etukäteen. Verkkomaksaminen on turvallisinta esimerkiksi verkkopankin ja MobilePayn kautta. Kysy, voiko lähiomainen hoitaa maksun, jos autettava ei itse siihen pysty. Käteismaksuissa kannattaa käyttää mielellään tasarahaa, jotka laitetaan kirjekuoreen tai pikkupussiin, joissa vaihtorahat ja kuitti palautetaan ostoskassin mukana.

4. Maksukorttia ei saa luovuttaa toiselle henkilölle! Se on maksuvälinepetos.

5. Apteekissa käyntiin tarvitset autettava Kela-kortin, apteekkiasiointivaltuutuksen tai potilasohjeen, joka vastaa paperista reseptiä. Valtuutukosen voi antaa Suomi.fi-verkkopalvelussa.

6. Älä mene sisään asuntoon, ellei se ole aivan välttämätöntä. Jos joudut menemään sisään, muista kahden metrin turvaväli ja pese ensin kädet saippualla tai käsidesillä.

7. Jos epäilet, että autettavalla saattaa olla korona, pyydä autettavaa pysymään kotona, poistu paikalta ja pidä yhteyttä puhelimitse. Ohjaa autettava Omaolo-kyselyyn. Omaolosta saa lisäohjeet. Pyydä autettavaa soittamaan tai soita itse kunnan terveyspalveluihin.

8. Jos autettava asunto on hyvin epäsiisti tai autettavan toimintakyky poikkeuksellisen huono olosuhteisiin nähden, ota yhteyttä kunnan sosiaalitoimeen.

9. Hätätilanteessa soita 112. Koronaviruksesta voi kysyä puhelinneuvonnasta numerosta 0295 535 535 arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15.     

täältä 

 https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/kotimaa/vakavan-koronan-riskiryhmässä-yli-miljoona-suomalaista-–-nyt-tuli-selvät-ohjeet-naapuriavusta/ar-BB12nJGq?ocid=spartanntp