Taas uusi sana mitä ei ole oppinut vielä 12 vuoden aikana .Kiitos Neolle , joka on antanut semmoisen tehtävän . Käteinen raha kohta hävitettään nii tuntuis niin ja uskon, että kohta saa kaikkea maksaa puhelimen välityksellä niin kui nyt parkkipaikat ....   Käteinen raha oli vanhana aikana huono keksintö - se palasi kun oli tulipalo , varkaat veivat sen kun löysivat vaatteekaapista pyksyjen alta , se unohtuu taskuun ja kävi pesukonessa ja muuta kivaa... Sitten tuli pankkikortti , on todella helpompi, kun menet matkustamaan ja taskussasi ei ole iso paketti rahaa, vaan üksi pieni kortti ... Riihikuiva kuivuu kohta ihan kuivaksi ...

 Eestissä oli monta rahareformia

Rahareformin tulo oli vähän kuin "talvi yllätti autoilijat". Kaikki tiesivät sitä odottaa ja suunnilleen tiedettiin milloin sen on pakko tapahtua, mutta päivämäärää ei sentään tiedetty.

Keskiviikkona kesäkuun 17. päivänä 1992 ilmoitettiin television pääuutislähetyksessä, että viikonloppuna on rahareformi. Torstaina ilmoitti Viron pankin pääjohtaja vaihtokurssin ja vaihdettavan rahamäärän. Perjantain uutisissa oli pääministerin vuoro ilmoittaa rahareformin alkaneen käytännössä. Lauantaina alkoi rahanvaihto.

Viron asukkaat saivat vaihtaa 1 500 ruplaa krooneiksi kurssiin 10 ruplaa per 1 kruunu. Ruplia sai vaihtaa enemmänkin, mutta 1 500 ruplan jälkeen kurssi oli 50 ruplaa per 1 kruunu.

Useilla ihmisillä oli rahaa enemmän kuin mitä sai edulliseen kurssiin vaihtaa ja niin alkoi muutaman päivän ostoralli. Kaikki kävi kaupaksi. Kaikki kaupat eivät olleet auki, koska kauppiaat odottivat uutta rahaa ja uusia hintoja. Osa kaupoista ostettiin tyhjäksi, sillä elintarvikkeet menivät hyvin kaupaksi. Lopuksi avoinna olivat vain julkisen vallan eli kuntien ja valtion omistamat myymälät, ja niistäkin ne, joilla oli vielä myytävää.

Valtion viinakaupasta ei myytävä loppunut. Ruplat oli käytettävä johonkin ja moni länsimaalainenkin käytti käteiskassansa viinan ostamiseen mieluummin kuin antoi rupliensa muuttua arvottomiksi. Rahareformia edeltäneen ostopaniikin jälkeen ei enää puhuttu hyvin varustetusta baarikaapista vaan hyvin varustetusta vaatehuoneesta.

 Isäni  piti rahansa aina pankissa ja sitten kun tuli reformi silloin hän hävisi  koko omaisuudensa . Muistan että kyllä hän jotakin karvalakkejä osti  mutta kaupat olivat tyhjinä ja ei ollutkaan mitään osta varaksi ... VENERAHA-normal.jpgVENE%20RAHA%20%20%283%29-normal.jpgVENE%20RAHA%20%20%282%29-normal.jpgVENE%20RAHA%20%20%281%29-normal.jpg

 

Semmoisia rahaseteleitä käyttiin silloin kun kävin lastentarhan opettajan  koulussa Tallinnassa v. 1971-1975 .

3 rupliasta sai osta korillisen ruokaa ..  Koulusta annettiin kuukaudessa 10 ruplia. Pikaautolla kotiin matka maksoi  160 km .maksoi 90  kopeika eli alle 1 ruplia ..

Ensimmäinen palkka oli minulla lastentarhanopettajana  68 ruplia ..vuonna 1975 toukokuussa .

 

Täällä Suomessa jää ainakin jotakin  säästöön, Virossa ei ollut minulla ei yhtä senttiä säästössä - kaikki meni palkasta palkkaan.

Hyvää Suomi. Miksi en syntynyt täällä?

Työpaikkani johtaja täällä (kun se huomasi että tuhlan liikaa)  huomautti minua,  että kannattaa säästää ja  niin jatkossa tein ja se auttoi kun jäin tykyvyttömyyseläkkeelle ja  eläkke asioita asioitiin melkein vuosi ..

.Mutta  raha onnea ei tuo mutta voin sanoa rehellisesti että itkin hyvästä mielkestäni, kun sain täällä Suomessa ensimmäisen palkan.