Vappu

 

 Vappu, suomalaisen työn päivä

 

 

 

 

1.5.2009

 

 

 

 

 

Reede

Vappuna ja vapunaattona paikat ovat erityisesti kesän vieton aloittavien teekkareiden  sekä muiden opiskelijoiden valloittamia. Monet ylioppilastutkinnon suorittaneet ihmiset, niin nuorempi kuin vanhempikin polvi, pitävät valkoista ylioppilaslakkia päässään. Teekkareilla tosin on päässään teekkarilakki ylioppilaslakin sijasta. Alkoholin käyttö kuuluu nykyään hyvin usein suomalaiseen vappuun.

Kaupunkien torit, kävelykadut ja puistokäytävät ovat vapun aikaan ja varsinkin vapunaattona (30. huhtikuuta) täynnä karnevaalitavaraa myyviä kojuja ja vappuilmapallojen kauppiaita.


Suomen tivoli lennätti (26.4.) 30 000 ilmapalloa taivaan tuuliin Jyväskylässä..

 Vappuna ostetaan usein juhlaan kuuluvia asioita kuten naamareita ja muuta rekvisiittaa. Myös serpentiini kuuluu vappuun. Perinteisesti myös tapana tehdä erilaisia kasvomaalauksia.

 

 

Simaa pidetään vappuun liittyvänä koko perheen juomana. Vappuun kuuluvia ruokalajeja ovat muun muassa tippaleivät, munkit, nakit ja perunasalaatti.

Useat orkesterit pitävät joka vuosi vapunpäivän iltapäivänä perinteisen vappumatinean nimellä tunnetun konsertin.

Vappukukkia, pieniä rintaneuloja, on myyty Suomessa vuodesta 1908 alkaen lastensuojelutyön tukemiseksi. Yleisesti myynti aloitetaan jo huhtikuussa, mutta sitä jatketaan myös vapunpäivänä

 

Tippaleipä

 

 

SIMA  juoma

 

8 l

vettä

 
 

5 dl

fariinisokeria

 
 

6 dl

sokeria

 
 

1/4 tl

hiivaa

 
 

2 kpl

sitruunaa

 

  1. Kiehauta muutama litraa vettä ja kaada se sokerien päälle isoon kattilaan tai sankoon ja sekoita kunnes sokeri sulaa. Huom! Sokerien suhteita voi muuttaa, ts. mitä isompi osa fariinisokeria sitä tummempi sima. Tällä ohjeella tulee sellasta normaalin kotisiman väristä, vaaleampaa saa tietysti kun laittaa isomman osa tavallista sokeria.
  2. Lisää kylmänä loput vedet kylmänä. Nyt seos pitäisi olla haaleaa, ota johonkin astiaan pieni määrä kädenlämpöistä simaa ja lisää siihen ihan pieni määrä (1/4 tl) hiivaa ja kaada se sitten takaisin muun siman joukkoon.
  3. Lisää vipaloidut sitruunat.
  4. Anna siman seisoa huoneenlämmössä tässä astiassa 12-24 tuntia.
  5. Pullota sima (ilman sitruunoita...). Laita jokaisen pullon pohjalle sokeria ja vähän rusinoita. Sulje pullot ja laita jääkaappiin. Sima on valmista noin viikon kuluttua kun rusinat ovat nousseet pintaan.

 

Ensimmäiset ilmapallot tehtiin eläinten suolista ja virtsarakoista. 1800-luvun alussa nähtiin ensimmäiset tahmean tärpättiset kumiset ilmapallot. Kun kumia opittiin käsittelemään paranivat pallotkin.