Ihminen kärsi, kun ei ole hampaita.

Lapsena olivat tosi hyvät hampaat ja kouluikäisenä ei ollut tarvetta hammaslääkäriin. Nuorena (TYHMÄNÄ) aukaisin limpsa pullon korkkejä auki hampailla ja ei osannut pitää hyvää huolta.  Keski-ikäisenä oli jo vedetty paljon hampaita suustani, kun Eestissä oli hammaslääkäri vaan sen varten, että vetää hampaita ulos. – Ei siellä ehdotettu- että hampaita saa korjata... kaikki ulos vaan..   Tosiaan pelkokin oli kauhea hammaslääkärille mennessä.

Kauhea, kauhea, kauhea...

Olen muuten nauravainen ihminen mutta kun sinulta on vedetty kylkimäiset hampaat pois ja nauraessa näkyy tyhjä reikä - ei silloin paljon naurattaa.

   Miksi on ihmisten hampaitten teko niin kallista - onko se materiaali näin kallis?  Tämä homma pitäisi kyllä olla ihan ilmainen...

Virossa esimerkiksi on joka toisella ihmisellä suu tyhjä tai puuttuu hampaita.. Täällä Suomessakin on semmoisia, mutta tällä kyllä palkansaajalla on mahdollisuus säästää raha hammaslääkärille käyntiä varten

Mutta kun raha ei riittää, niin on ihmisen elämänlaatu tosi paljon huonompi, kun niillä kenellä on kaikki hampaat kunnossa...

Puhun, tai kirjoitan oikeasti kyllä itsensä puolesta.

 Kävin hammashoitolassa ja puhuin hammaslääkärille omia murheita.  Lääkäri katsoi ja ehdotti minulle

Keraamiset laminaatit, ne on ovat hampaan päälle liimattuja 0,3 mm paksuja "pintoja", joilla hammaslääkäri voi korjata katkenneita hampaita, hammasrakoja ja hampaiden vinoutumia sekä parantaa hampaiden väriä. Laminaattien avulla voi korjata myös erikokoiset hampaat yhtenevän näköisiksi.  Ensin tehdään kipsimallit ja määrittelemme värin, jotta laminaattien muoto ja väri saadaan täsmälleen oikeiksi.

 Minulla oli juuri tulossa veropalautusta ja päätin se raha ”tuhlata” hampaisiin …

Kun muutenkin olen vanha ja raihnainen ja ei ole muuta iloa.  Joten suostuin heti saman tien.

Kaikki ylimmäiset hampaani olivat kuluneet ja ne hiottiin.   Otettiin mitat ja viikon päästä menin hakemaan uusia hampaita.

 10 hammasta meni maksamaan noin 2000 €.  Kun hammaslääkäri toi minulle peilin, että voisin katsoa työtulosta – olin ihan onnellinen … ei tuntenut itseäni … niin toisennäköinen.

Tosiaan nyt haluaisin mennä teettämään alimmaisia hampaita, siksi, että nekin on kuluneet ja huonot

 Elämäni muuttui kyllä paljon varmemmaksi, kun silloin kuin oli suussa tyhjät aukot...

Uskallan hymyillä ihan vieraillekin ihmisille ja on helpompi jutella, kun ei tarvitse piilotta omia hammasreikiä. Olen itse iloisempi ja onnellisempi kuin ennen ja se on suuri asia työkyvyttömälle invalidille.

UUTENA Suomessa  me CBC:ssä tehdään  laminaatteja, jotka ovat ohuita kuin piilolinssit. Ne kiinnitetään valon avulla kovetetulla nestemäisellä muovilla. Hampaan pintaa ei jouduta hiomaan. Siksi ne sopivat erityisen hyvin nuorille.