HUOM

 Tätä sitten ei tarvitse lukea miespuolinen ihminen, tai vaan jos on niin utelias ettei pärjää muuten...

Eilen kävin laboratoriossa, jossa oli varattu aikaa seulontatutkimuksiin. Kutsu tuli heinäkuun alussa ja varasin heti ajan, kun olen kokenut tutkimuksissa käyntiä aika tärkeäksi. Kaikki naiset siellä käy (toivottavasti) tämä on tärkeä terveyden kannalta ja on myös semmoisia joka ei käy - oma valinta sekin, mutta olen sitä mieltä että olisin hullu jos en kävis.

Mahdollisuus tutkia semmoisia paikkoja mihin ei itse pääse ja se ei maksa mitään, mutta voi vaikuttaa elämään tosi paljon.

 Tärkeä tässä jutussa on kohdunkaulan syövän varhainen toteaminen sen esiastevaiheessa, ennekuin muutokset ovat kehittyneet varsinaiseksi syöväksi.

Varhaisvaiheessa aloitettu hoito hävittää 98 % todetuista muutoksista ja on pelastanut niin monta ihmiselämä. Niin tapahtuu myös äidilleni ja ensivaiheessa (v 1996) todettu ja leikattu. 20 vuotta on mennyt ja hän voi vieläkin hyvin.

 Miksi haluaisin kirjoitta niin intiimisestä jutusta? Sen takia että minulle teki kipeä tämä tutkimuksen se vaihe jossa terveydenhoitaja henkilö etsi kohdunkaulani ja ei löytää sitä... Olen ennenkin ollut kerran tämmöisen tutkijan käsissä joka ei osannut löytää tämä oikea paikka ja oli pakko mennä toiselle henkilölle tutkittavaksi ja hän totesi heti, ettei se ollut vaikea vaan helposti lyötettävää, näkee ensisilmäyksellä. Toinen osaa ja toinen vaan ei ole niin taitavaa ja satuttaa.

Itku tuli ja naama märkänä kiipesin telineilta alas ja pyysin lasillisen vettä että rauhoittuisin, aurinkolasit naamalla menin käytävälle jossa toiset odottivat vuoroansa etteivät näe mun punaisia silmiäni.

 Itkukohtaus jatkuu mieheni kainalossa autossa kotimatkalla ja vielä kotonakin oli huono olo.  Vessassa meinasin menettää tajuani, mutta auttoi liuos nimeltä ammoniakki, tämä liuos avaa “röörit” ja tulee taju takaisin, sitä laitoin vähän vessapaperille ja vedin nenällä sisään pikkuisen oikein pikkuisen hengenvedon, kun hajusuola vanhana aikana. Tätä ainetta ei saa hengittää paljon kun se voi salpaa hengityksen ja voit kuolla. http://www.sportheavy.fi/product/502/sportheavy-ammoniakki-25    Sitä saa apteekista... Minulla on kotona sitä joka huoneessa pikku pullollinen, ettei tajuttomuuskohtaus yllätä.   On auttanut ainakin pari kertaa 10 vuoden aikana.

Oikein suoritettuna irtosolukoe on kivuton toimenpide. Spekula-niminen väline viedään emättimeen, jotta saadaan näkyvyys emättimen pohjukkaan ja kohdunsuuhun. Irtosolukokeessa otetaan kolme erillistä näytettä limakalvoilta. Ensimmäinen emättimen pohjukasta, toinen kohdun ulkosuulta ja kolmas näyte kohdunkaulakanavasta soluharjalla pyöräyttäen. Kohdunkaulakanavan näytteenotto voi tuntua pienenä nipistyksenä. Näytteet siirretään lasilevylle, joka toimitetaan tutkimuslaboratorioon. Tulokset tulevat yleensä 1 - 3 viikon kuluessa.

Ne välineet ovat aivan pelottavia mutta oikean asiantuntijan kädessä ei ole niistä paljon vaiva

eevi_sydamenasialla_papa5.jpg

eevi_sydamenasialla_papa4.jpg

kuvat tästä :http://www.sydamenasiallablogi.com/2014/10/alapaan-asiantuntijat_13.html