Syyskuussa menevät Eestin lapset kouluun

 1. 09. on  viisauden päivä jota juhlittaan lastentarhoissakin .

 8. 09. käärmenunkeonpäivä  elikä ei voinut mennä metsään ja rauha täytyi olla metsassa

21. 09. Madisenpäivä säkset ja kärpäset häviävät silloin

 29. 09 Mikkelinpäivä



1.september – tarkusepäev, esimene koolipäev Pidulik päev kõigile õppuritele, mil abituriendid viivad 1. klassi lapsed käekõrval koolisaali avaaktusele. Klassikaline esimese koolipäeva rõivas on valge pluus. Piduliku aktuse järel minnakse klassiruumi, vaadatakse üle pinginaaber ja kuulatakse klassijuhataja juttu koolinõuetest. Järgneb rituaalne pildistamine kooli ees, kuhu esimese klassi õpilast on tihti kogunenud õnnitlema vanemad, sugulased ja sõbrad. Tihti on esimese koolipäeva puhul kodus ootamas peolaud ja kingitused.

8. september – ussimaarjapäevVäikest maarjapäeva ehk ussimaarjapäeva ehk ussi magamise päeva tuntakse Eestis alates 16. sajandist. Siis ei tohtinud minna metsa, sest mets tahab puhata ja ussid rahulikult urgu minna. Sel päeval kaotavad nõelussid maaga kokku puutudes oma mürgi ja nende salvamine pole enam ohtlik. Kui enamik koristus- ja külvitöid (rukkikülv, viljakoristus) pidi olema lõpetatud, siis mõnel pool usuti, et kesa sümboolselt kündmine hävitab kahjurid ja rukkiussid. Ussimaarjapäeva peeti õunte valmimise päevaks.

21. september – madisepäev Vanemates kirjalikes allikates on sügisene madisepäev kevadise vastand ehk aeg, millal putukad ja ussid teevad talvepesa, suiguvad talveunne või lähevad maa sisse; sääsed ja kärbsed kaovad.

Püha Matteus on pankurite, arveametnike, maksu- ja tolliametnike ning turvameeste kaitsja.

29. september - mihklipäevSellega lõpeb suvine poolaasta. Sel ajal lõppesid välitööd, loomad aeti siseruumidesse ning pühenduti rohkem tubastele asjadele. Uue hooaja algust tähistati enamasti suuremat sorti peoga - pruuliti koduõlut ning tapeti oinas. Sealt ka ütlemine, et "igal oinal on oma mihklipäev". Nime sai mihklipäev aga peaingel Miikaeli järgi, kes taevaste sõjavägede juhiks seati. Et Miikael ka viimsepäeva kohtus hea ja kurja vaekaussi hoiab, peetakse seda päeva lisaks oinapäevale ka apteekrite pühaks.