Palmusunnuntai

0_72dd1_de0b0002_L.gif

 

 

 

Palmusunnuntaista lankalauantaihin - hiljaisen viikon päivillä lisänimet

 

Palmusunnuntai aloittaa hiljaisen viikon. Kirkoissa muistellaan Jeesuksen tuloa Jerusalemiin kansanjoukkojen hurratessa.

Tätä nykyä pienet lapset viettävät palmusunnuntaita virpoen naapurustossa hassunkurisiin vaatteisiin pukeutuneina, korit täynnä koristeltuja pajunoksia. Palkaksi virpomisesta he toivovat suklaamunia.

 

Kissaiset pajunoksat, ”pohjolan palmut” ovat kuin ne palmunlehvät, joita Jerusalemissa Jeesuksen tielle tuona kirkkovuoden päivänä heiteltiin.

Savossa taitettiin metsästä rauduskoivun oksia ja pantiin niitä vesiastiaan.

Niistä myös ennustettiin säätä. Miten monen päivän kuluttua ne vihersivät, niin monta viikkoa kesti, ennen kuin puut olivat hiirenkorvalla.

 

Hiljaisen viikon jokaisella päivällä on omat nimensä.

 

Malkamaanantai on ehkä syntynyt pelkästään mukavan alkusoinnun perusteella.

 

Tikkutiistaina on joillain seuduilla vuoltu kynttilän valamisessa tarvittavat tikut.

 

On myös tehty ristiin pantujen tikkujen avulla taikoja.

Kellokeskiviikosta on muistiinmerkintä, jonka mukaan sinä päivänä karjan kellot otettiin talviteloilta ja puhdistettiin. Näillä kirkkailla kelloilla sitten soitettiin pääsiäispäivän aamuna juhlan kunniaksi.

Kiirastorstai on ehtoollisen asettamisen päivä. Kirkollisen sisältönsä lisäksi ainakin Savossa ja Pohjanmaalla se oli myös kiiran, salaperäisen pihalla elävän pahanhengen karkottamisen päivä.

Pitkäperjantaina pysyttiin visusti kotosalla. Lieteen ei viritetty tulta eikä syöty lämpimiä ruokia. Jos nauroi niin, että hampaat näkyivät, teki syntiä. Ei ihme että päivä tuntui pitkältä. Jossain päin Pohjanmaata muistellaan kansanperinnettä, jonka mukaan lapset piiskattiin pitkäperjantaina – ikään kuin kaiken varoiksi. Jos eivät vielä ole tehneet mitään pahaa niin kyllä ne kohta tekevät.

Lankalauantai lienee väännös ruotsin pitkää lauantaita tarkoittavista sanoista lång lördag.

Pääsiäisaamuna riemuitaan Jeesuksen ylösnousemuksesta. Vanha kansa uskoi myös luonnon osallistuvan tähän suureen tapahtumaan: pääsiäisaamuna aurinko tanssii.

 

0_7e85c_43c62d2_L-normal.jpg

007-normal.jpg

 

Keltaiset ruusut on tehty paperilautasliinoista ...

roheline%20%282%29-normal.jpgIMG_4011-normal.jpg

 

 

581529_312316998896572_753457565_n-norma