Ole trendikas ja söö iga päev vähemalt 5 portsjonit puu- ja köögivilja!

Selle sügise superstaarid on tomat, porgand, kapsas, ploom ja õun.

Tomatis sisaldub rohkelt lükopeeni ja E-vitamiini. Lükopeenil võib olla ennetav toime teatud vähivormide vastu. E-vitamiin on vajalik viljakuse tagamiseks.

Porgand

 on üks parimaid β-karoteeni allikaid. Organism toodab sellest A-vitamiini, mis on antioksüdant ja aitab organismil vabaneda vabadest radikaalidest. A-vitamiin on vajalik ka nägemisele.

Kapsa

kõige suurem kasu tõuseb antioksüdantidest (peamiselt vitamiin C) ning fütotoitainetest. Ta on ka heaks kiudainete, mangaani, foolhappe, vitamiini B6, kaaliumi ja kaltsiumi allikaks. 100 grammist valge peakapsa mahlast saab umbes sama palju vitamiini C kui suurest apelsinist.

Spargelkapsas

on väga hea foolhappe allikas ja ta sisaldab ka rikkalikult kaltsiumi. Foolhape omab suurt rolli loote närvisüsteemi normaalsel arengul, kaltsiumi on vaja, et luud püsiksid tugevad.

Lillkapsas leidub palju glükosinolaate. Glükosinolaadid aitavad maksal puhastada organismi kahjulikest ühenditest.

 Õun

Lisaks paljudele õuntes leiduvatele vitamiinidele ja mineraalainetele sisaldavad nad ka erinevaid fütotoitaineid, mis toimivad antioksüdantidena. Antioksüdante on vaja kaitsmaks südame tervist ning teatud vähivormide võimalikuks ennetamiseks. 

Ploomid on head vitamiini C, kaaliumi, kiudainete, raua ja fütotoitainete allikad. Samuti sisaldavad nad arvestataval määral beetakaroteeni, vitamiine E, B2 ja B6 ning vaske. Vitamiin C aitab kaasa raua imendumisele. Fütotoitainetel on osasid vähivorme ning südame-veresoonkonnahaigusi ennetav toime.